EUP v vaterpolu, 3. dan: Univerza na Primorskem uspešno prestala preizkušnjo pred derbijem s Splitom

EUP v vaterpolu, 3. dan: Univerza na Primorskem uspešno prestala preizkušnjo pred derbijem s Splitom

Vaterpolisti Univerze na Primorskem so tretji dan domačega Evropskega univerzitetnega pokala v Kopru še tretjič razveselili svoje navijače, potem ko so z 10:6 premagali Univerzo za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti.

Primorska zasedba je z odliko prestala današnjo preizkušnjo z neugodnimi Madžari in je po treh kolih točkovno izenačena z vodilno Univerzo v Splitu, s katero se bo pomerila jutri ob 21. uri.

Na preostalih tekmah sta zmagali Univerza v Splitu, ki je bila z 8:5 boljša od Univerze v Lyonu, in Univerza v Beogradu, ki se je znesla nad Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju (6:16).

Za Primorce odločilen preobrat v drugi četrtini

Začetek tekme je zaznamovala izenačena igra, v kateri so imeli več od igre Madžari. Ti so v tretji minuti napadli z igralcem več, vendar se je v primorskih vratih izkazal Marko Prcać. Domači čuvaj mreže je bil nato 34 sekund kasneje nemočen ob poskusu Gerga Bernule, ki je sprejel podajo z desne strani in iz neposredne bližine zadel za vodstvo z 1:0. Primorci so se ekspresno pobrali po zaostanku in izenačili le 16 sekund kasneje, ko je Rene Černeka izkoristil številčno premoč svojega moštva.

Ekipi sta bili nato poravnani vse do zadnje minute uvodne četrtine, ko so Primorci izgubili žogo v napadu, Madžari so oblegali domača vrata in po zaslugi Petra Kincsesa še drugič povedli.

Domačini so se dobro odzvali na prejeti gol in svojim nasprotnikom vrnili z obrestmi. Drugo četrtino so začeli silovito in v manj kot treh minutah dosegli štiri zaporedne gole za vodstvo s 5:2. Vaterpolisti Budimpešte so ob koncu polčasa zaigrali nekoliko bolje in se do odmora približali na 4:6.

Tretja četrtina je postregla z izenačeno igro in s po enim golom na vsaki strani. Najprej se je moštvo iz Budimpešte približalo z golom Adama Kovacsa, gostitelji pa so svoje vodstvo podvojili 29 sekund kasneje, ko je Rene Černeka uspešno izkoristil petmetrovko za 7:5.

Primorska ekipa je v zadnji četrtini uspešno odbijala napade svoje nasprotnice in se v tretji minuti oddaljila na tri gole prednosti. Akcijo z igralcem več je začel Nikola Ćosić, njegovo podajo pa je v vodstvo z 8:5 pretvoril Peter Brozović. V zaključku dvoboja je nekaterim madžarskim igralcem nekoliko zavrela kri, kar je bila posledica zaostanka in nekaterih dvomljivih sodniških odločitev. A strasti so se hitro pomirile in Primorci so tekmo uspešno pripeljali h koncu, rezultat tekme je bil 10:6.

Domači kapetan Marko Prcać je po tekmi pohvalil svoje soigralce in okrcal nasprotnike, ki so se poslužili neprimernih potez: »Navajeni smo na neugodno madžarsko šolo vaterpola, ki je znana po grobi igri. A mi smo odigrali mirno in nismo nasedli njihovim provokacijam. Po tekmi ostaja nekaj grenkega priokusa, saj se je madžarska ekipa včeraj vrnila proti Lyonu in iztržila neodločen rezultat, danes pa se je odločila, da se ne bo borila do konca,« je povedal Prcać in se ozrl k jutrišnji tekmi s Splitom: »Zelo dobro poznam nasprotno moštvo. Pripada mu vloga favorita, saj so vsi njegovi igralci profesionalci. Mi bomo k tekmi pristopili sproščeno, odigrati pa bomo morali mirno in pametno,« je pred derbijem neporaženih ekip pojasnil primorski kapetan.

Split se je s tretjo zmago utrdil na vrhu

Naslednji nasprotnik Univerze na Primorskem bo vodilna Univerza v Splitu, ki je z 8:5 premagala Univerzo v Lyonu in je ohranila popoln izkupiček.

Hrvaška ekipa si je odločilno prednost priigrala v prvi četrtini, ki jo je dobila s 5:0. Rezultat polčasa je bil 7:1 v prid Splita, ki je v nadaljevanju nekoliko popustil in nasprotnikom dopustil, da je zmanjšal zaostanek, vendar pa zmaga hrvaške zasedbe ni bila nikoli pod vprašajem.

Pri Splitu so za gole poskrbeli štirikratni strelec Krešimir Butić, trikratni strelec Slavko Ćalić in Miljenko Vuko, pri Lyonu pa je izstopal Adrien Liotta z dvema goloma.

Na preostali tekmi je Univerza v Beogradu z visokih 16:6 premagala Univerzo v Skopju in slavila prvo zmago na turnirju. Pri razpoloženih Beograjčanih se je med strelce vpisalo devet igralcev, najučinkovitejša pa sta bila Bogdan Filipović in Željko Arsenović s po tremi goli.

 

REZULTATI ČETRTKOVIH TEKEM

Univerza v Splitu - Univerza v Lyonu 8:5 (5:0, 2:1, 1:2, 0:2)

(Butić 4, Ćalić 3, Vuko 1; Liotta 2, Bect, Payan in Lalmi po 1)

Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju - Univerza v Beogradu 6:16 (1:4, 1:7, 2:3, 2:2)

(Trifunov 3, Ristovski 2, Šutoski 1; Arsenović in Filipović po 3, S. Marković, Šćepanović in Njegovan po 2, I. Marković, Popović, Čabrilo in Mojić po 1)

Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti - Univerza na Primorskem 6:10 (2:1, 2:5, 1:1, 1:3)

(Kovacs in Pajtok po 2, B. Kincses in P. Kincses po 1; Černeka 3, Brozović in Potočnik po 2, Šulek, Fabič in Jaćimović po 1)

 

LESTVICA:

  1. Univerza v Splitu 3 3 0 0 30:11 9 točk
  2. Univerza na Primorskem 3 3 0 0 33:19 9
  3. Univerza v Lyonu 3 1 1 1 25:19 4
  4. Univerza v Beogradu 3 1 0 2 28:31 3
  5. Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 3 0 1 2 16:24 1
  6. Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 3 0 0 3 14:42 0
Facebook Twitter Google+ Pinterest

Univerza v Mariboru na EUP v badmintonu

24.06.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Lodzu se je začelo prvo evropsko univerzitetno prvenstvo v nizu. Na Poljskem so se zbrali igralke in igralci badmintona. Slovenijo zastopa Univerza v Mariboru, ki jo zastopajo Pia Karnet...

Beri več

IO SUSA potrdil UŠZP kot gostiteljico dveh EUP v letu 2019

03.11.2017, Evropska univerzitetna prvenstva

Člani Izvršnega odbora Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) so na seji Izvršnega odbora potrdili Univerzitetno športno zvezo Primorske (UŠZP) kot gostiteljico Evropskih univerzitetnih prvenstev v odbojki na mivki in vaterpolu...

Beri več

SUSA in UŠZP pridobili organizacijo EUP v vaterpolu 2019

12.10.2017, Evropska univerzitetna prvenstva

Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) sta bili uspešni pri kandidaturi za organizacijo Evropskega univerzitetnega prvenstva v vaterpolu za leto 2019.

Beri več

EUP v odbojki na mivki, 5. DAN: Konec tekmovanja v odbojki na mivki za slovenske…

30.07.2017, Evropska univerzitetna prvenstva

Z včerajšnjim dnem so se nastopi slovenskih študentk in študentov na igriščih plaže Žnjan v Splitu zaključili. Najuspšnejša slovenska študenta, Gašper Vrhunc in Jernej Vrhunc sta dosegla končno 9. mesto...

Beri več

EUP v košarki 3x3, 4. DAN: Bronaste Ljubljančanke z vstopnico za Kitajsko

29.07.2017, Evropska univerzitetna prvenstva

V hrvaškem Splitu se je končalo 3. Evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Ljubljanske študentke so ponovno prišle do medalje - že tretje leto zapored in tako v treh letih kompletirale...

Beri več

EUP v odbojki na mivki, 4. DAN: Študentki UL in študenta UL in UM v nadaljnje bo…

28.07.2017, Evropska univerzitetna prvenstva

Tokratni dan Evropskega univerzitetnega prvenstva v odbojki na mivki, ki poteka v Splitu je znova postregel s številnimi odličnimi tekmami in počasi se že oblikujejo mnenja kdo bo lahko vse...

Beri več