EUP Koper: V vaterpolu slavili Poljaki, v odbojki na mivki prevlada Avstrijcev

EUP Koper: V vaterpolu slavili Poljaki, v odbojki na mivki prevlada Avstrijcev

Koper je pretekli teden gostil dve evropski univerzitetni prvenstvi. Na bazenu v Žusterni je potekalo prvo evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu, na novih igriščih za odbojko na mivki v Kopru pa je bilo izpeljano evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki. V vaterpolu je zasluženo slavila ekipa Tehnične univerze Lodz, v odbojki na mivki pa je določilo končni vrstni red najboljših vreme.

EUP v odbojki na mivki

96 odbojkarjev in odbojkaric na mivki iz 24 evropskih držav je kljub ekstremnim razmeram od ponedeljka zjutraj do petka po urniku odigrali vse predvidene dvoboje, zalomilo pa se je prav na zadnji tekmi - v finalu moškega dela univerzitetnega prvenstva. Da bi bila ironija še večja, je do prekinitve prišlo na začetku drugega seta dvoboja, ko je do konca celotnega prvenstva manjkalo le še nekaj minut. Po petih dneh izjemno hude vročine je se z italijanskih Alp privalila nevihta z uvodnim sunkom tramontane, ko je v 20 sekundah veter narasel od 0 do približno 80 km na uro. Škoda za vse prisotne gledalce, saj so v prvem setu finala spremljali najbolj vrhunsko predstavo turnirja.

Po prekinitvi finala so organizatorji in sodniki počakali na prizorišču z upanjem, da se vreme umiri. Končna odločitev, da se tekma ne nadaljuje, pa je bila sprejeta zelo pozno - šele malo pred polnočjo. A so se pristojni na koncu vsaj odločili za najboljšo možno rešitev, ki je zadovoljila vse in sicer so prvo mesto razdelili med oba avstrijska para. Tako sta zmagala Peter Eglseer in Florian Schnetzer (University of Linz) ter Felix Friedl in Maximilian Trummer (University of Graz).

''Seveda sem vesel zlate medalje. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se v tej vročini trudili, da ste nam omogočili igranje na tem Evropskem univerzitetnem prvenstvu. Bili ste super. To je bila moja zadnja tekma v študentski konkurenci, a se na žalost na koncu zaradi vremena ni končala tako, kot smo mislili,'' je z nekaj grenkega priokusa zaradi dolgotrajnega čakanja na razplet povedal zmagovalec Florian Schnetzer.

V malem finalu za tretje mesto sta sicer Patrikas Stankevicius in Audrius Knasas (Lithuanian Sports University) z 21:18 in 21:14 premagala Aleksandra Poznańskega in Kamila Radzikowskega (Poznan University of Life Sciences).

Tudi v ženski konkurenci je bila podelitev zaradi slabega vremena opravljena kar v pisarni vodstva tekmovanja. Pred tem sta izjemno napeto tekmo za prvo mesto dobili Eva Pfeffer in Franziska Friedl (Wienna University), ki sta z 18:21, 21:12 in 15:11 premagali Izabelo BŁasiak in Paulo SŁonecko (University of Warsaw).

V ženskem dvoboju za tretje mesto je bil litvansko-ukrajinski par Vytene Vitkauskaite Oksana Rusnachenko (Vytautas Magnus University) z 21:15 in 21:11 boljši od turške naveze Aleyne Vence-Selin Yurtsever (Balikesir University).

EUP v vateroplu

Po petkovem večernem neurju, ki je prekinilo drugo tekmo dneva, so organizatorji sobotni program premaknili za dve uri vnaprej in zadeli v črno. Nad Koprom se je namreč tudi v soboto le nekaj minut po koncu finala in zaključne slovesnosti razbesnela nevihta, ki bi, če bi ostali pri prvotnem urniku, zagotovo preprečila normalen razplet tekmovanja.

Sicer so se na bazenu v Žusterni najprej v malem finalu za tretje mesto pomerili domači vaterpolisti Univerze na Primorskem in igralci Rhine-Westphalia Institute of Technology Aachen. Na koncu so se brona veselili Nemci, ki so zmagali z 12:5 (2:2, 4:2, 4:0, 2:1). Primorci so tokrat nastopili zdesetkani, zato se niso mogli enakopravno kosati z nasprotniki. Koprčani so v obrambi odigrali dobro, toda v napadu je zmanjkovalo moči, odločilno razliko pa so nazadnje ustvarili uspešni nemški protinapadi.

V velikem finalu prvenstva sta se nato srečali moštvi Poslovne šole iz Budimpešte in Tehniške univerze Lodz. Poljaki so tekmo začeli ambiciozno in si hitro priborili tri gole prednosti, toda Madžari, ki so veljali za prve favorite za zlata odličja, se niso predali. Odgovorili so z enako mero in kmalu izenačili. Vseeno pa so Poljaki v tretji četrtini spet ušli in z zelo pametno predstavo v zadnji četrtini nadzorovali razplet. Poleg tega je v končnici vratar Lodza zaklenil svoja vrata in poljski vaterpolo se je po zmagi z 12:9 lahko razveselil enega največjih uspehov doslej.

Edward Kujawa, trener Tehniške univerze Lodz, je po tradicionalnem zmagovalnem skoku v bazen še ves moker povedal: ''Moji igralci se niso ustrašili Madžarov. Sicer so bili slednji na začetku tekme zelo samozavestni in mislim, da so prav zaradi tega potem tudi izgubili tekmo. Mi smo bili ves čas umirjeni, hladnokrvni in zbrani. Naš vratar je branil odlično, odigrali smo pametno in zasluženo zmagali.''

Dvojno Evropsko univerzitetno prvenstvo, ki ga je gostil Koper, se je tako zaključilo. Prisotnim bo ostalo v spominu kot pestro, naporno a predvsem prijetno doživetje. Organizatorji iz Univerzitetne športne zveze Primorske so skupaj s Slovensko univerzitetno športno zvezo, Mestno občino Koper in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem izpeljali uspešno, čeprav je bil termin obeh prireditev, zaradi viška turistične sezone in klimatskih razmer, najslabši možen termin v celotnem letu.

Posebna zahvala pa gre vsem sponzorjem, neutrudnim prostovoljcem, Odbojkarskemu klubu Luka Koper, Atletskemu klubu Koper, ŠD Partizan Koper in Teniškemu klubu Koper, ki so vsak na svoj način pripomogli k uspešnem zaključku prireditev.

SJ

Foto:  Leon Žibret

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

05.08.2019, Evropske univerzitetne igre

V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) uspešno končalo  4. evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki...

Beri več

EUP Koper: V vaterpolu slavili Poljaki, v odbojki na mivki prevlada Avstrijcev

29.07.2019, Evropske univerzitetne igre

Koper je pretekli teden gostil dve evropski univerzitetni prvenstvi. Na bazenu v Žusterni je potekalo prvo evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu, na novih igriščih za odbojko na mivki v Kopru...

Beri več

EUI: V Coimbri so se končale 4. evropske univerzitetne igre

30.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Po 15 dneh športnih bojev so se z zaključno slovesnostjo končale 4. evropske univerzitetne igre, ki so od 15. do 28. julija 2018 potekale v mestu Coimbra na Portugalskem. Gre...

Beri več

EUI: Dobri nastopi košarkarjev UP na 4. evropskih univerzitetnih igrah

29.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Košarkarska moška reprezentanca Univerze na Primorskem se je na 4. evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri na Portugalskem izkazala s solidnimi nastopi. Izbrani vrsti pod vodstvom Boštjana Lešnika je za las...

Beri več

EUI: Kljub porazu Primorci suvereno v četrtfinale

24.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Košarkarji Univerze na Primorskem so v torek, 24. julija 2018, odigrali še zadnjo tekmo v predtekmovalni skupini A. Po zmagah proti Univerzi v Coimbri in proti madžarski Univerzi Miskolc so...

Beri več

EUI: Primorski košarkarji boljši od domačinov

24.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Na Evropskih univerzitetnih igrah, ki potekajo v Coimbri, so na svojem drugem srečanju v skupini A košarkarji Univerze na Primorskem (UP) v ponedeljek, 23. julija 2018, v podaljšku s 85...

Beri več