Samide in Čuferjeva znova prva osvojila Ljubljanski grad

Dodatne informacije

 • Galerija slik

 • Samide in Čuferjeva znova prva osvojila Ljubljanski grad

  V Ljubljani je v ponedeljek, 22. maja, potekal 24. DECATHLON Študentski tek na grad. Na letošnji izvedbi tradicionalnega tekmovanja, ki poteka od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu, sta med študenti še drugo leto zapored zmagala Jan Samide (Fakulteta za šport) in Ana Čufer (Filozofska fakulteta).

  Na letošnji prireditvi je nastopilo 1577 tekačev in tekačic, ki se, kot je to v navadi, niso zgolj pomerili v teku, temveč so poskrbeli tudi za dobrodelnost, saj so pod geslom »Sem študent in pomagam« zbrali več kot 1,5 tone prehrambenih izdelkov in še nekaj šolskih potrebščin za slovenske družine v stiski.

  Organizatorji tekmovanja so tekmovalce zbrali na Prešernovem trgu, kjer so pred samim štartom poskrbeli za ustrezno ogrevanje, nato pa se je ob 19. uri začelo zares.

  Najhitrejši tekači so ciljno črto prečkali v manj kot osmih minutah in pol. Med študenti je bil znova najboljši branilec naslova Jan Samide s Fakultete za šport (8:21), ki je za osem sekund prehitel Davorina Cimermančiča s Fakultete za strojništvo (8:29), tretji pa je bil Luka Kramarič z Biotehniške fakultete (8:34).

  Izkušeni tekač Jan Samide je v zadnjih treh letih vselej igral pomembno vlogo na Študentskem teku na grad, saj ni bil nikoli slabši kot drugi – leta 2015 je zaostal le za Davorinom Cimermančičem, nato pa dvakrat zmagal – pri čemer je letos kljuboval tudi utrujenosti:

  »Moj letošnji cilj je bila ubranitev naslova in ne izboljšanje časa, saj sem imel pretekli teden poleg rednih treningov (teh na teden opravi vsaj deset, op. p.) še nastop na sobotnem polmaratonu v Radencih, vendar pa sem se do ponedeljka uspel »sestaviti«,« je najprej pojasnil Samide, ki je svoj uspeh pripisal tekaškim izkušnjam, telesni pripravljenosti in taktiki: »Pomembna je kombinacija vseh teh elementov. Osebno mi klanec ne ustreza, vendar je zadnji del ravninski, zato sem se tam taktično odločil za napad, pospešil in si priboril odločilno prednost,« je še dodal.

  Čuferjeva brez konkurence

  Med študentkami je bila najboljša aktualna prvakinja Ana Čufer s Filozofske fakultete, ki je progo pretekla v 10 minutah in 11 sekundah. Na drugem mestu je bila Klara Ljubi z Ekonomske fakultete (10:27), na tretjem pa Breda Škedelj s Biotehniške fakultete (10:32)

  »Z nastopom sem zadovoljna, saj sem vedela, da nisem spočita in da nimam toliko hitrosti v nogah kot lansko leto. Čas je bil zato precej slabši kot lani (takrat je zmagala s časom 9:50, op. p.) vendar se s tem ne obremenjujem, saj vem, da če bi bolj pametno trenirala, bi mi šlo bolje. Je bilo pa res bolj naporno kot lani, ker če nisi pripravljen, je vse težje,« je povedala Čuferjeva in dodala, da se bo teka udeležila tudi prihodnje leto: »Zame je to ena lepših tekem, čeprav se ne ukvarjam z ravninskim tekom. Vzdušje je res pravo in zelo mi je všeč, ker pridejo na ta tek vsi, od atletov do pohodnikov. Važno je sodelovanje in poleg tega še dobrodelnost. Je res poseben dogodek, ki si ga drugo leto ne drznem zamuditi.«

  Bregar in Ružičeva najboljša med občani

  V konkurenci občanov so prva tri mesta zasedli Gašper Bregar (8:25), Miroslav Nikolič (8:41) in Rok Potočnik (8:57), med občankami pa Lea Ružič (11:41), Maja Peperko (12:14) in Rimina Godnič (12:20).

  Tekače sta v cilju med drugimi pričakala tudi tajnik Slovenske Karitas, Imre Jerebic, ki se je v imenu slovenskih družin zahvalil vsem donatorjem, in podžupan Mestne občine Ljubljana, Dejan Crnek, ki je v imenu župana Zorana Jankovića tekmovalcem zahvalil za udeležbo in jim čestital za »osvojitev gradu«.

  Za konec je sledila še podelitev nagrad najboljšim, ki je potekala v hitrejšem tempu, saj so se nad gradom utrgali oblaki in je začelo je močno deževati. Tekmovalci tako niso tekli le na grad, ampak tudi z njega.

  Projekt so omogočili Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Slovenska Karitas, Univerza v Ljubljani, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Decathlon Ljubljana, Športna unija Slovenje in Timing Ljubljana.

  REZULTATI ŠTUDENTSKEGA TEKA NA GRAD

  Študentje

  1. Jan Samide (Fakulteta za šport) 8:21

  2. Davorin Cimermančič (Fakulteta za strojništvo) 8:29

  3. Luka Kramarič (Biotehniška fakulteta) 8:34

  4. Lucijan Zalokar (Fakulteta za družbene vede) 8:40

  5. Jan Breznik (Pedagoška fakulteta) 8:45

   

  Študentke

  1. Ana Čufer (Filozofska fakulteta) 10:11

  2. Klara Ljubi (Ekonomska fakulteta) 10:27

  3. Breda Škedelj (Biotehniška fakulteta) 10:32

  4. Monika Bajc (Biotehniška fakulteta) 10:38

  5. Tina Klinar (Medicinska fakulteta) 10:49

   

  Občani

  1. Gašper Bregar 8:25

  2. Miroslav Nikolič 8:41

  3. Rok Potočnik 8:57

  4. Matic Plaznik 9:02

  5. Jure Gaber 9:04

   

  Občanke

  1. Lea Ružič 11:41

  2. Maja Peperko 12:14

  3. Rimina Godnič 12:20

  4. Eva Zaletel 12:23

  5. Matejka Ahčin 12:26

  Facebook Twitter Google+ Pinterest

  Študentski šahovski pokal MGU Lomonosov v Kopru

  02.04.2019, Lokalno

  Univerza MGU Lomonosov iz Moskve, v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Evropsko šahovsko akademijo razpisuje prvi študentski šahovski open 2019. Turnir bo v sklopu informativnih dni za bodoče študente...

  Beri več

  Primorski odbojkarji in košarkarji na igrah ASA

  19.03.2019, Lokalno

  Deset študentov Univerze na Primorskem so v teh dneh meri na mednarodnih Iger Akademskega športnega združenja (ASA) Izrael. Odšli so v obmorsko mestu Eilat na skrajni jugu Izraela, kjer bodo slovenske...

  Beri več

  Jesenska Čista 10ka v Kopru s pestrim programom

  22.10.2018, Lokalno

  Na Rektorjev dan v sredo, 17.10.2018, je v Kopru potekala športna prireditev Jesenska Čista 10ka. Podeljenih je bilo 13 kompletov medalj udeležencem, ki so tekmovali v desetih športnih disciplinah. 

  Beri več

  Na 9. Nočnem teku na Kalvarijo teklo 270 udeležencev

  08.10.2018, Lokalno

  Že deveto leto zapored je v Mariboru potekal Nočni tek na Kalvarijo. Prireditve, ki jo tradicionalno organizira Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZP), se je letos udeležilo 270 tekačev, od tega...

  Beri več

  Prostovoljci Univerze na Primorskem na triatlonski preizkušnji

  24.09.2018, Lokalno

  V Kopru se je 1400 udeležencev iz 48 držav pomerilo na slovenski krstni izvedbi triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria , ki je potekal v nedeljo, 23. septembra...

  Beri več

  Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

  20.09.2018, Lokalno

  V petek, 5. oktobra 2018, se bo v Mariboru odvijal tradicionalni Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo. Udeleženci teka bodo morali premagati 454 stopnic, ki vodijo na grič na severni...

  Beri več