PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Na poletni univerzijadi v Tajpeju se je končal prvi tekmovalni dan, ki je prinesel kvalifikacijska nastopa telovadcev Luke Bojanca in Luke Terbovška, v spominu pa bo ostala otvoritvena slovesnost, ki so jo zaznamovali zapleti zaradi protestov.

V slovenskem taboru so v dopoldanskih urah držali pesti za svoja telovadca Bojanca in Terbovška. Po prvem izmed dveh kvalifikacijskih dnevov je v igri za finale le Terbovšek, ki ima peti dosežek na parterju (13.350) in s tem teoretične možnosti za preboj med najboljših osem, vendar pa bo jutri nastopilo še veliko odličnih telovadcev, tako da slovenski predstavnik ne pričakuje čudeža:

»Sem kar zadovoljen z nastopom, a bi sodnikom lahko podaril kakšno desetinko ali dve manj. Trenutno sem na petem mestu, možnosti za finale pa so skoraj neobstoječe,« je ocenil Terbovšek.

Luka Bojanc je tekmoval na dveh orodjih. Najprej je nastopil na krogih, kjer je večino vaje opravil odlično, nato pa se mu zalomilo povsem na koncu in s padcem ostal brez možnosti za vidno uvrstitev (9.400). Novomeščan se je moral nato hitro zbrati, saj je tekmoval še na bradlji. Tam je z zelo dobro vajo prejel oceno 12.900, kar je pomenilo 14. mesto in slovo od tekmovanja.

»S svojima nastopoma nisem najbolj zadovoljen. Na krogih že dolgo nisem naredil tako slabe vaje in sem razočaran nad dosežkom, veseli pa me dejstvo, da sem se uspel »sestaviti« za nastop na bradlji in tam vajo opravil tako, kot je treba,« je dejal Bojanc.

V atletski vasi visi tudi slovenska zastava

V sobotnih dopoldanskih urah, ko sta Terbovšek in Bojanc tekmovala v kvalifikacijah, je bila večina slovenske odprave zbrana na glavnem trgu atletske vasi, kjer so prireditelji svečano dvignili osem zastav, med njimi tudi slovensko.

Predstavniki atletske vasi so uvodoma nagovorili prisotne države (Slovenija, Belgija, Hrvaška, Dominikanska Republika, Južna Koreja, Litva, Norveška, Tajska) in si z njimi izmenjali darila. V imenu slovenske odprave sta na oder prišla predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze, mag. Patrik Peroša, in vodja odprave ter generalni sekretar SUSA, Zvijezdan Mikić. Proslava se je končala z dvigom zastav, ki je potekala ob spremljavi študentske himne Gaudeamus igitur.

Slovenska zastava na drogu

Gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Sobotno popoldne je bilo povsem v znamenju otvoritvene slovesnosti na mestnem štadionu Tajpej. Udeleženke univerzijade so se malo po drugi uri začele zbirati na osrednjem delu atletske vasi, gostitelji pa so jih nato v skupinah z avtobusi prepeljali na prizorišče slovesnosti in študente posedli v dvorani Taipei Arena. Ekipe je ob prihodu med drugimi pričakala tudi skupina protestnikov, ki je s transparenti mirna izražala svojo podporo neodvisnemu Tajpeju. A ta je imela v nadaljevanju veliko vlogo pri poteku slovesnosti.

Svečani dogodek se je začel normalno in države so se ena za drugo predstavljale zbranim gledalcem na štadionu. Nato pa so bile nekatere države iz neznanega razloga na mimohodu le z zastavonošami. Kmalu je sledilo pojasnilo, da je pred štadionom prišlo do spopada protestnikov in policije, zaradi česar so se organizatorji odločili, da delegacij ne spustijo na štadion. A stvari so se kmalu umirile in študentje so vendarle dobili priložnost izkusiti mimohod na otvoritveni slovesnosti, vendar pa s to razliko, da so ekipe svoje mimohode opravile zgoščeno in ne posamično.

Sledili so nagovori županje Tajpeja Wen-Je Ko, predsednika Mednarodne univerzitetne športne zveze Olega Maticina in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, ki je študente nagovoril v videoporočilu. Univerzijado je nato uradno otvorila predsednica Tajvana Tsai Ing-wen.

S tem pa še ni bilo konec slovesnosti. Zbrani so nato lahko uživali v številnih plesih, koreografijah in ognjemetih, zadnje dejanje pa je bilo prižiganje ognja. Ta čast je pripadla tamkajšnji legendi v bejzbolu Li Ju-Mingu, ki je ogenj prižgal s pomočjo udarca »ognjene žogice«.

Prizig ognja

V nedeljo nastopi štirih Slovencev

Drugi dan univerzijade bodo tekmovali štirje Slovenci. Kot prvi bo nastopil judoist Tilen Hadolin, ki se bo v prvem krogu kategorije do 100 kilogramov pomeril s Poljakom Tomaszem Arkadiusom Domanskim (12.30), za njim pa bodo lokostrelci Rok Bizjak, Gašper Štrajhar in Den Habjan Malavašič tekmovali v kvalifikacijah ukrivljenega loka (14).

Za več informacij obiščite uradno spletno stran tekmovanja.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Uradni razpored tekmovanj v Neaplju 2019!

13.06.2019, Univerzijade

Znani so vsi nastopajoči športniki in športnice, ki bodo zastopali barve Slovenije na 30. poletni univerzijadi v Neaplju. Univerzijada, ki obeležuje 60. obletnico tega tekmovanja bo potekala med 3. in...

Beri več

Slovenija s 85-člansko ekipo na univerzijado v Neapelj

13.06.2019, Univerzijade

Samo še 20 dni nas loči od 30. poletne univerzijade v Neaplju, ki so bo začela 3. julija 2019. Slovenski športniki bodo nastopili v 10 različnih športih. Na tokratni največji...

Beri več

Vsi slovenski medaljisti na poletnih univerzijadah

10.06.2019, Univerzijade

Slovenske študentke in študenti so se do leta 1991 univerzijad udeleževali, kot del jugoslovanskih odprav. Prvi samostojni nastop na poletnih univerzijadah je Slovenija zaznamovala na 18. poletni univerzijadi v Fukuoki...

Beri več

VIDEO: Ogenj univerzijade bo potoval 30 dni

03.06.2019, Univerzijade

Samo še 30 dni nas loči od odprtja 30. Poletne univerzijade v Neaplju. Le-ta se bo pričela 3. junija 2019 na znamenitem stadionu San Paolo z otvoritveno slovesnostjo. Bakla bo...

Beri več

Še 50 dni do poletne univerzijade v Neaplju

14.05.2019, Univerzijade

Še slaba dva meseca nas ločita do 30. poletne univerzijade, ki v Neaplju. Organizatorji s polno paro pripravljajo prizorišča, urejajo namestitve in vse potrebno za izpeljavo največjega študentskega športnega dogodka...

Beri več

FOTO: ''Univerzijada je bila prvovrstna izkušnja!''

25.04.2019, Univerzijade

Slovenski tekmovalci, ki so nastopali na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku, so še vedno pod vtisom izjemne izkušnje, ki so jo doživeli v Rusiji. Vsi so univerzijado videli v pozitivni...

Beri več