Splošna predstavitev Univerzijade

Dodatne informacije


Splošna predstavitev Univerzijade

Natanko dva meseca nas ločita do 29. Poletne univerzijade, ki bo med 19. in 30. avgustom v Tajpeju. Na Slovenski univerzitetni športni zvezi bomo zato v prihajajočih tednih temu velikemu mednarodnemu posvetil posebno pozornost. Za uvod objavljamo splošno predstavitev Univerzijade.

Univerzijade so mednarodni večpanožni in kulturni dogodki, ki pod okriljem Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) potekajo vsake dve leti. Beseda Univerzijada je sestavljena iz besed Univerza in Olimpijada. Tekmovanje je namenjeno le študentom, v svetovnem merilu pa ima zelo pomembno vlogo, saj ga po številu sodelujočih držav in velikosti med športi prekašajo zgolj olimpijske igre.

Univerzijada ima bogato zgodovino, saj so jo premierno izvedli leta 1959 v italijanskem Torinu. Šlo je za prvo Poletno univerzijado, na kateri je sodelovalo 985 študentov in študentk iz 45 držav. Leto kasneje je v francoskem Chamonixu sledila še prva Zimska univerzijada s 1270 udeleženci iz 32 držav.

Glavni namen univerzijad je, da skozi šport promovirajo tako univerzitetne oz. akademske vrednosti kot tudi kulturne, družbene in strokovne raznolikosti, obenem pa svet osveščajo o nujnosti sobivanja univerzitetnega in športnega sveta.

Nosilec organizacijskih pravic tega dogodka je FISU, ki povezuje 160 nacionalnih univerzitetnih športnih organizacij. Od leta 1997 je njena članica tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA).

FISU predpisuje nabor panog na Univerzijadah

Nabor obveznih športnih panog v okviru univerzijad je predpisan s strani FISU, izbrani organizator pa se odloči za razširitev števila športnih panog, v okviru katerih naj bi študentje nastopali. Prireditelji Poletnih univerzijad imajo na voljo 14 obveznih športov in 3 izbirne športe, prireditelji Zimskih univerzijad pa med 8 obveznimi in 3 izbirnimi športi.

Kot zanimivost naj navedemo, da so se udeleženci premierne Poletne univerzijade v Torinu pomerili v sedmih športih, leta 1967 v Tokiu je bilo deset športov, leta 2013 v Kazanu kar 27, letos v Tajpeju pa je predvidenih 15.

Na drugi strani so tekmovalci na prvi Zimski univerzijadi v Chamonixu nastopali v petih športih, leta 2005 v Innsbrucku že v 13, letos v Almatyju pa je bilo 12 športov.

Med gostitelji PUNI rekorderja Shenzhen in Daegu, med ZUNI pa Trentino in Almati

Med dosedanjimi gostitelji Poletnih univerzijad (PUNI) velja izpostaviti Shezhen in Daegu. Kitajsko mesto Shenzhen je leta 2011 postavilo rekord po številu udeležencev, saj je tam nastopalo 10.622 športnikov, medtem ko se južnokorejsko mesto Daegu lahko pohvali s tem, da so se ga leta 2003 udeležili predstavniki rekordnih 174 držav.

Med gostitelji Zimskih univerzijad (ZUNI) sta rekorderja italijanski Trentino in kazahstanski Almati. Italijansko mesto je leta 2013 postavilo rekord po številu udeležencev, saj je tam nastopalo 2668 športnikov, medtem ko so v kazahstanskem mestu letos tekmovali športniki iz 56 držav.

V koledarskem letu 2017 sta na sporedu dve Univerzijadi. Kazahstansko mesto Almaty je med 28. januarjem in 8. Februarjem gostilo 29. Zimsko univerzijado, v tajvanskem mestu Tajpej pa bo med 19. in 30. avgustom še 29. Poletna univerzijada, ki jo bomo podrobneje predstavili v prihajajočih tednih.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Še 50 dni do univerzijade v Krasnojarsku

11.01.2019, Univerzijade

Do 29. zimske univerzijade je še 50 dni. V Krasnojarsku, v Rusiji je praktično vse pripravljeno za okoli 3000 športnici in športnikov iz 50 različnih držav. Slovenijo bo na tokratni...

Beri več

100 dni do začetka 29. zimske univerzijade v Krasnoyarsku

22.11.2018, Univerzijade

Še 100 dni nas loči do začetka 29. zimske univerzijade, ki bo od 2. do 12. marca 2019 potekala v mestu Krasnoyarsk v osrčju Sibirije. Tega zimskega športnega spektakla, ki...

Beri več

Krasnoyarsk: Testna prireditev v alpskem smučanju

27.03.2018, Univerzijade

Pred prihajajočo 29. zimsko univerzijado, ki jo bodo leta 2019 organizirali v Krasnoyarsku, v tem sibirskem mestu potekajo testni dogodki. Tako so se alpski smučarji pomerili na moštvenem tekmovanju  v...

Beri več

SUSA predstavlja video povzetek PUNI 2017

07.11.2017, Univerzijade

Na Slovenski univerzitetni športni zvezi (SUSA) smo v sodelovanju s podjetjem Elektronika Bojanc pripravili video povzetek letošnje 29. poletne univerzijade, ki jo je med 19. in 30. avgustom gostil Tajpej.

Beri več

Z zaključno slovesnostjo padel zastor nad 29. poletno univerzijado

30.08.2017, Univerzijade

Na mestnem štadionu v Tajpeju se je z zaključno slovesnostjo uradno končala 29. poletna univerzijada. Z dvanajstdnevnim tekmovanjem so lahko najbolj zadovoljni Japonci, ki so na vrhu najuspešnejših držav udeleženk...

Beri več

PUNI 2017, povzetek 10. dne: Slovenci sklenili nastope v Tajpeju

28.08.2017, Univerzijade

Deseti dan poletne univerzijade v Tajpeju je prinesel nastope zadnjih Slovencev. Biljardista Klemen Gradišnik in Tim Koprivnik sta izpadla v četrtfinalu moških dvojic, badmintonista Matevž Bajuk in Mitja Šemrov v...

Beri več