Splošna predstavitev Univerzijade

Dodatne informacije


Splošna predstavitev Univerzijade

Natanko dva meseca nas ločita do 29. Poletne univerzijade, ki bo med 19. in 30. avgustom v Tajpeju. Na Slovenski univerzitetni športni zvezi bomo zato v prihajajočih tednih temu velikemu mednarodnemu posvetil posebno pozornost. Za uvod objavljamo splošno predstavitev Univerzijade.

Univerzijade so mednarodni večpanožni in kulturni dogodki, ki pod okriljem Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) potekajo vsake dve leti. Beseda Univerzijada je sestavljena iz besed Univerza in Olimpijada. Tekmovanje je namenjeno le študentom, v svetovnem merilu pa ima zelo pomembno vlogo, saj ga po številu sodelujočih držav in velikosti med športi prekašajo zgolj olimpijske igre.

Univerzijada ima bogato zgodovino, saj so jo premierno izvedli leta 1959 v italijanskem Torinu. Šlo je za prvo Poletno univerzijado, na kateri je sodelovalo 985 študentov in študentk iz 45 držav. Leto kasneje je v francoskem Chamonixu sledila še prva Zimska univerzijada s 1270 udeleženci iz 32 držav.

Glavni namen univerzijad je, da skozi šport promovirajo tako univerzitetne oz. akademske vrednosti kot tudi kulturne, družbene in strokovne raznolikosti, obenem pa svet osveščajo o nujnosti sobivanja univerzitetnega in športnega sveta.

Nosilec organizacijskih pravic tega dogodka je FISU, ki povezuje 160 nacionalnih univerzitetnih športnih organizacij. Od leta 1997 je njena članica tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA).

FISU predpisuje nabor panog na Univerzijadah

Nabor obveznih športnih panog v okviru univerzijad je predpisan s strani FISU, izbrani organizator pa se odloči za razširitev števila športnih panog, v okviru katerih naj bi študentje nastopali. Prireditelji Poletnih univerzijad imajo na voljo 14 obveznih športov in 3 izbirne športe, prireditelji Zimskih univerzijad pa med 8 obveznimi in 3 izbirnimi športi.

Kot zanimivost naj navedemo, da so se udeleženci premierne Poletne univerzijade v Torinu pomerili v sedmih športih, leta 1967 v Tokiu je bilo deset športov, leta 2013 v Kazanu kar 27, letos v Tajpeju pa je predvidenih 15.

Na drugi strani so tekmovalci na prvi Zimski univerzijadi v Chamonixu nastopali v petih športih, leta 2005 v Innsbrucku že v 13, letos v Almatyju pa je bilo 12 športov.

Med gostitelji PUNI rekorderja Shenzhen in Daegu, med ZUNI pa Trentino in Almati

Med dosedanjimi gostitelji Poletnih univerzijad (PUNI) velja izpostaviti Shezhen in Daegu. Kitajsko mesto Shenzhen je leta 2011 postavilo rekord po številu udeležencev, saj je tam nastopalo 10.622 športnikov, medtem ko se južnokorejsko mesto Daegu lahko pohvali s tem, da so se ga leta 2003 udeležili predstavniki rekordnih 174 držav.

Med gostitelji Zimskih univerzijad (ZUNI) sta rekorderja italijanski Trentino in kazahstanski Almati. Italijansko mesto je leta 2013 postavilo rekord po številu udeležencev, saj je tam nastopalo 2668 športnikov, medtem ko so v kazahstanskem mestu letos tekmovali športniki iz 56 držav.

V koledarskem letu 2017 sta na sporedu dve Univerzijadi. Kazahstansko mesto Almaty je med 28. januarjem in 8. Februarjem gostilo 29. Zimsko univerzijado, v tajvanskem mestu Tajpej pa bo med 19. in 30. avgustom še 29. Poletna univerzijada, ki jo bomo podrobneje predstavili v prihajajočih tednih.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Še 100 dni do poletne univerzijade Napoli 2019

25.03.2019, Univerzijade

Ni dolgo, ko se je zaključila 29. zimska univerzijada v Krasnojarsku, so priprave na 30. poletno univerzijado v polnem teku. Do začetka univerzijade, ki so bo začela 3. julija 2019...

Beri več

FOTO: Krasnojarsk je postavil nove standarde!

13.03.2019, Univerzijade

V Krasnojarsku je z zaključno slovesnostjo pade zastor na 29. zimsko univerzijado. Rusi so se izkazali kot izjemni gostitelji in zagrizeni športniki, saj so osvojili kar 112 medalj. Ostale države...

Beri več

Sebastjan Potokar zaključil univerzijado s 54. mestom

12.03.2019, Univerzijade

Zadnji tekmovalni dan na 29. zimski univerzijadi je od Slovencev v teku na smučeh nastopil Sebastjan Potokar. V kraljevski disciplini, 30 km prosto je s taktičnim tekom v skupini zasedel...

Beri več

FOTO: Neža Žerjav na najdaljši tekaški razdalji 29.

12.03.2019, Univerzijade

Predzadnji tekmovalni dan na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku smo videli dva slovenska nastopa. Najprej je na start moškega slaloma stopil Matevž Rupnik, dobro uro za njim pa se je...

Beri več

FOTO: Podlogar deveti, Brezovnikova deseta

11.03.2019, Univerzijade

Deveti tekmovalni dan je na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku Slovenijo zastopalo sedem športnikov. Tekmovali so v treh disciplinah. Najbolj se je odrezal Peter Podlogar, ki je bil v deskanju...

Beri več

FOTO: Ženska štafeta na 9. mestu

09.03.2019, Univerzijade

Od otvoritve 29. zimske univerzijade je minilo že cel teden, slovenski športnik pa še naprej sledijo cilju po čim boljših rezultatih. Osmi dan tekmovanja smo videli dve ekipni tekmi. Na...

Beri več