PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Na poletni univerzijadi v Tajpeju se je končal prvi tekmovalni dan, ki je prinesel kvalifikacijska nastopa telovadcev Luke Bojanca in Luke Terbovška, v spominu pa bo ostala otvoritvena slovesnost, ki so jo zaznamovali zapleti zaradi protestov.

V slovenskem taboru so v dopoldanskih urah držali pesti za svoja telovadca Bojanca in Terbovška. Po prvem izmed dveh kvalifikacijskih dnevov je v igri za finale le Terbovšek, ki ima peti dosežek na parterju (13.350) in s tem teoretične možnosti za preboj med najboljših osem, vendar pa bo jutri nastopilo še veliko odličnih telovadcev, tako da slovenski predstavnik ne pričakuje čudeža:

»Sem kar zadovoljen z nastopom, a bi sodnikom lahko podaril kakšno desetinko ali dve manj. Trenutno sem na petem mestu, možnosti za finale pa so skoraj neobstoječe,« je ocenil Terbovšek.

Luka Bojanc je tekmoval na dveh orodjih. Najprej je nastopil na krogih, kjer je večino vaje opravil odlično, nato pa se mu zalomilo povsem na koncu in s padcem ostal brez možnosti za vidno uvrstitev (9.400). Novomeščan se je moral nato hitro zbrati, saj je tekmoval še na bradlji. Tam je z zelo dobro vajo prejel oceno 12.900, kar je pomenilo 14. mesto in slovo od tekmovanja.

»S svojima nastopoma nisem najbolj zadovoljen. Na krogih že dolgo nisem naredil tako slabe vaje in sem razočaran nad dosežkom, veseli pa me dejstvo, da sem se uspel »sestaviti« za nastop na bradlji in tam vajo opravil tako, kot je treba,« je dejal Bojanc.

V atletski vasi visi tudi slovenska zastava

V sobotnih dopoldanskih urah, ko sta Terbovšek in Bojanc tekmovala v kvalifikacijah, je bila večina slovenske odprave zbrana na glavnem trgu atletske vasi, kjer so prireditelji svečano dvignili osem zastav, med njimi tudi slovensko.

Predstavniki atletske vasi so uvodoma nagovorili prisotne države (Slovenija, Belgija, Hrvaška, Dominikanska Republika, Južna Koreja, Litva, Norveška, Tajska) in si z njimi izmenjali darila. V imenu slovenske odprave sta na oder prišla predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze, mag. Patrik Peroša, in vodja odprave ter generalni sekretar SUSA, Zvijezdan Mikić. Proslava se je končala z dvigom zastav, ki je potekala ob spremljavi študentske himne Gaudeamus igitur.

Slovenska zastava na drogu

Gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Sobotno popoldne je bilo povsem v znamenju otvoritvene slovesnosti na mestnem štadionu Tajpej. Udeleženke univerzijade so se malo po drugi uri začele zbirati na osrednjem delu atletske vasi, gostitelji pa so jih nato v skupinah z avtobusi prepeljali na prizorišče slovesnosti in študente posedli v dvorani Taipei Arena. Ekipe je ob prihodu med drugimi pričakala tudi skupina protestnikov, ki je s transparenti mirna izražala svojo podporo neodvisnemu Tajpeju. A ta je imela v nadaljevanju veliko vlogo pri poteku slovesnosti.

Svečani dogodek se je začel normalno in države so se ena za drugo predstavljale zbranim gledalcem na štadionu. Nato pa so bile nekatere države iz neznanega razloga na mimohodu le z zastavonošami. Kmalu je sledilo pojasnilo, da je pred štadionom prišlo do spopada protestnikov in policije, zaradi česar so se organizatorji odločili, da delegacij ne spustijo na štadion. A stvari so se kmalu umirile in študentje so vendarle dobili priložnost izkusiti mimohod na otvoritveni slovesnosti, vendar pa s to razliko, da so ekipe svoje mimohode opravile zgoščeno in ne posamično.

Sledili so nagovori županje Tajpeja Wen-Je Ko, predsednika Mednarodne univerzitetne športne zveze Olega Maticina in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, ki je študente nagovoril v videoporočilu. Univerzijado je nato uradno otvorila predsednica Tajvana Tsai Ing-wen.

S tem pa še ni bilo konec slovesnosti. Zbrani so nato lahko uživali v številnih plesih, koreografijah in ognjemetih, zadnje dejanje pa je bilo prižiganje ognja. Ta čast je pripadla tamkajšnji legendi v bejzbolu Li Ju-Mingu, ki je ogenj prižgal s pomočjo udarca »ognjene žogice«.

Prizig ognja

V nedeljo nastopi štirih Slovencev

Drugi dan univerzijade bodo tekmovali štirje Slovenci. Kot prvi bo nastopil judoist Tilen Hadolin, ki se bo v prvem krogu kategorije do 100 kilogramov pomeril s Poljakom Tomaszem Arkadiusom Domanskim (12.30), za njim pa bodo lokostrelci Rok Bizjak, Gašper Štrajhar in Den Habjan Malavašič tekmovali v kvalifikacijah ukrivljenega loka (14).

Za več informacij obiščite uradno spletno stran tekmovanja.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Še 100 dni do poletne univerzijade Napoli 2019

25.03.2019, Univerzijade

Ni dolgo, ko se je zaključila 29. zimska univerzijada v Krasnojarsku, so priprave na 30. poletno univerzijado v polnem teku. Do začetka univerzijade, ki so bo začela 3. julija 2019...

Beri več

FOTO: Krasnojarsk je postavil nove standarde!

13.03.2019, Univerzijade

V Krasnojarsku je z zaključno slovesnostjo pade zastor na 29. zimsko univerzijado. Rusi so se izkazali kot izjemni gostitelji in zagrizeni športniki, saj so osvojili kar 112 medalj. Ostale države...

Beri več

Sebastjan Potokar zaključil univerzijado s 54. mestom

12.03.2019, Univerzijade

Zadnji tekmovalni dan na 29. zimski univerzijadi je od Slovencev v teku na smučeh nastopil Sebastjan Potokar. V kraljevski disciplini, 30 km prosto je s taktičnim tekom v skupini zasedel...

Beri več

FOTO: Neža Žerjav na najdaljši tekaški razdalji 29.

12.03.2019, Univerzijade

Predzadnji tekmovalni dan na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku smo videli dva slovenska nastopa. Najprej je na start moškega slaloma stopil Matevž Rupnik, dobro uro za njim pa se je...

Beri več

FOTO: Podlogar deveti, Brezovnikova deseta

11.03.2019, Univerzijade

Deveti tekmovalni dan je na 29. zimski univerzijadi v Krasnojarsku Slovenijo zastopalo sedem športnikov. Tekmovali so v treh disciplinah. Najbolj se je odrezal Peter Podlogar, ki je bil v deskanju...

Beri več

FOTO: Ženska štafeta na 9. mestu

09.03.2019, Univerzijade

Od otvoritve 29. zimske univerzijade je minilo že cel teden, slovenski športnik pa še naprej sledijo cilju po čim boljših rezultatih. Osmi dan tekmovanja smo videli dve ekipni tekmi. Na...

Beri več