Srečanje SUSA in Unisport Austria
 • Galerija slik
 • Srečanje SUSA in Unisport Austria

  Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze mag. Patrik Peroša se je v četrtek, 1. februarja 2018, mudil na Dunaju, kjer se je srečal s predstavniki Avstrijske univerzitetne športne zveze (Avstrijska univerzitetna športna organizacija Unisport Austria - AUSO). Sprejela sta ga predsednica Hemma Angerer in generalni sekretar mag. Manfred Pfeifer.

  Uvodoma so sogovorniki iz Slovenije in Avstrije predstavili delovanje in programe svojih nacionalnih organizacij. Ugotovili so, da je sistem organiziranja državnih univerzitetnih prvenstev v obeh državah podoben, saj pri pripravah prvenstev sodelujejo tudi lokalne organizacije (članice).

  Tako za Slovenijo kot Avstrijo so pomembni tudi zimski športi, športniki obeh držav so v teh disciplinah namreč še posebej uspešni na mednarodnih tekmovanjih. Predstavniki AUSO in SUSA so zato izoblikovali zamisel, da bi morebiti lahko organizirali skupno Državno univerzitetno prvenstvo v smučanju in deskanju na snegu z željo, da bi pritegnili čim večje število udeležencev. Ob tem bi bilo v ospredju meddržavno druženje.

  Predsednik SUSA je predstavnike AUSO povabil na tekmovanja, ki jih v prihodnje organiziramo v Sloveniji in jim zaželel čim več uspeha na EUSA Evropskih univerzitetnih igrah na Portugalskem ter na FISU svetovnih univerzitetnih prvenstvih v letu 2018.

  Avstrija ima dolgoletno tradicijo univerzitetnega športa. Že leta 1848 so na Univerzi na Dunaju uvedli športno vadbo, ki se je je v zimskem semestru 1849/50 udeleževalo že 550 študentov. AUSO je sicer največje uspehe beležila leta 2016, ko so študenti športniki iz njihove države na evropskih in svetovnih univerzitetnih športnih tekmovanjih osvojili kar 12 zlatih, 14 srebrnih in 12 bronastih odličij. Na Univerzijadi 2017 je AUSO sodelovala z 41 športniki, osvojili pa so dve medalji.

  Facebook Twitter Google+ Pinterest