Po skoraj letu dni bo Marco Corsinovi zaključil svoje prostovoljno delo pri nas

Po skoraj letu dni bo Marco Corsinovi zaključil svoje prostovoljno delo pri nas

Marco Corsinovi, 29-letni Italijan iz mesta San Miniato v Toskani, že od aprila 2017 kot prostovoljec opravlja svoje dolžnosti na sedežu Slovenske univerzitetne športne zveze v Ljubljani. V tem tednu pa bo zaključil svoje prostovoljno delo pri nas. Sprva odhaja v Rim, nato pa se vrača v svojo rodno Toskano.

Kar nekaj časa si delal kot prostovoljec pri SUSI. Kaj se ti je najbolj vtisnilo v spomin?

Najbolj nepozabno je bilo, da sem lahko na Poletni univerzijadi v Tajpeju predstavljal Slovenijo. Bil sem namestnik vodje delegacije in to me je zelo veselilo. Pomagal sem športnikom in njihovim spremljevalcem, opravljal sem tudi delo fotografa. Zelo sem bil ponosen, da sem na sestanku namestnikov iz vseh držav govoril v imenu Slovenije. Vem, da je bila to majhna stvar, a zame je bila zelo pomembna, velika odgovornost.

Kako bi primerjal športno dejavnost Slovencev in Italijanov?

Napravil sem majhno statistično raziskavo o športu v Sloveniji in Italiji. Zdi se mi, da so Slovenci veliko bolj športna nacija od Italijanov, saj po mojih podatkih le 20 odstotkov Slovencev ni fizično aktivnih, takšnih posameznikov pa je v Italiji kar 60 odstotkov. Po drugi strani pa so Italijani boljši v profesionalnem športu. Mnogi Slovenci so rekreativni športniki, obiskujejo vodene vadbe, tečejo, planinarijo, vendar to večinoma počno na lastno pobudo in zase, da bi bili bolj zdravi, da bi bili videti bolje in da bi se boljše počutili. V Italiji so bolj popularni moštveni športi.

Kako ti je všeč Slovenija?

V Sloveniji zdaj živim že skoraj eno leto in mi je zelo všeč. Eden od razlogov je v tem, da se v Sloveniji povsod počutim varnega. Slovenci ste zelo civilizirani, spoštujete pravila. No, v večini primerov (smeh). Res je sicer, da sem živel v glavnem mestu, ki je najbolj odprto mesto v Sloveniji. Čutim, da sem v mirni in varni državi, to se mi zdi zelo pomembno. Všeč mi je odnos Slovencev, ki spoštujejo pravila in svojo državo.

V Sloveniji je kakovost življenja visoka. To bom pogrešal, ko bom odšel. Imate dobre servise, ki so dostopni državljanom. Imate tudi drugačen delovni čas in delovno življenje, službe se končujejo ob štirih ali petih popoldne, kar vam omogoča, da imate življenje tudi po koncu delovnika. Poleg tega je polurni odmor za malico vključen v osemurni delovnik. V Italiji delamo večinoma od 8. do 12. ure dopoldne, nato sledita dve uri odmora za kosilo, ki pa nista vključeni v delovni čas. Od 14. do 18. ure se nato delo nadaljuje. To pa ni dobro, ker smo tako manj časa s svojimi družinami. Marsikdaj zaposleni očetje ne morejo preživeti dovolj časa s svojimi otroki, zato tudi pada rodnost.

Česa v Sloveniji ne maraš?

Včasih sem imel občutek, da ste bolj hladni ali da z ljudmi, ki jih ne poznate, ne želite niti govoriti. Bolj ste rezervirani. Vendar me to v resnici niti ne moti

Preseneča me, da Slovenci ne skrbite toliko za kvaliteto hrane, kar je za nas Italijane zelo pomembno. Za Slovence je dostikrat dovolj, da jedo, zame pa je pomembna tudi kakovost živil. V Italiji se tega še kako zavedamo. Mislim, da smo na tem področju ena izmed najbolj osveščenih držav. Jemo veliko zelenjave, sadja, ne maramo pa hitro pripravljene hrane. V Italiji se izogibam hitri hrani, v Sloveniji pa je lažje dosegljiva. Na primer burek, ki v Sloveniji dosegljiv, je poceni, okusen, a čutiš, da se ne prehranjuješ zdravo. Zdi se mi, da tudi v trgovinah kakovosti hrane ne posvečajo dovolj pozornosti. Tudi sestavine se mi ne zdijo najboljše.

Kaj je bil največji kulturni šok, ki si ga doživel v Sloveniji?

Težko bi govoril o kulturnem šoku. Najbolj me je presenetilo, da gredo Slovenci tako zgodaj spat, Italijani gredo v posteljo skoraj ob polnoči. Zanimivo je tudi, da ste zelo tihi, niste hrupni, hkrati pa ste pivska nacija, kar je pravzaprav v nasprotju eno z drugim.

To so nekatere razlike, seveda je bil jezik sprva velika ovira, vendar sem imel željo po učenju. Nisem tako zelo dober govorec slovenščine, a sem storil, kar sem mogel.

Kaj boš počel v prihodnosti?

Nimam še dokončnih načrtov, vem pa, da bom poleti delal z otroki v poletnih kampih v tujini.

Kaj boš najbolj pogrešal, ko odideš iz Slovenije?

Spoznal sem nekaj prijateljev, zabavnih in zanimivih ljudi, ki jih bom nedvomno pogrešal.

Prihajam iz majhnega kraja in življenje v glavnem mestu je spremenilo mojo rutino. Čutil sem, da je enostavno prevzeti vaš življenjski slog. Zdelo se mi je, da je v Ljubljani veliko več zanimivih stvari, mnogo brezplačnih kulturnih dogodkov. Všeč mi je tudi, da skrbite zaljudi, ki prihajajo iz drugih držav. Jaz sem se redko počutil kot tujec v Sloveniji.

 Marku se zahvaljujemo, ker nam je mnogokrat priskočil na pomoč in pripomogel k delovnemu uspehu naše organizacije. Želimo mu veliko uspeha na njegovi osebni in poslovni poti. Pogrešali ga bomo.

Facebook Twitter Google+ Pinterest