PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

PUNI 2017, pregled 1. dne: Terbovšek s teoretičnimi možnostmi za finale, gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Na poletni univerzijadi v Tajpeju se je končal prvi tekmovalni dan, ki je prinesel kvalifikacijska nastopa telovadcev Luke Bojanca in Luke Terbovška, v spominu pa bo ostala otvoritvena slovesnost, ki so jo zaznamovali zapleti zaradi protestov.

V slovenskem taboru so v dopoldanskih urah držali pesti za svoja telovadca Bojanca in Terbovška. Po prvem izmed dveh kvalifikacijskih dnevov je v igri za finale le Terbovšek, ki ima peti dosežek na parterju (13.350) in s tem teoretične možnosti za preboj med najboljših osem, vendar pa bo jutri nastopilo še veliko odličnih telovadcev, tako da slovenski predstavnik ne pričakuje čudeža:

»Sem kar zadovoljen z nastopom, a bi sodnikom lahko podaril kakšno desetinko ali dve manj. Trenutno sem na petem mestu, možnosti za finale pa so skoraj neobstoječe,« je ocenil Terbovšek.

Luka Bojanc je tekmoval na dveh orodjih. Najprej je nastopil na krogih, kjer je večino vaje opravil odlično, nato pa se mu zalomilo povsem na koncu in s padcem ostal brez možnosti za vidno uvrstitev (9.400). Novomeščan se je moral nato hitro zbrati, saj je tekmoval še na bradlji. Tam je z zelo dobro vajo prejel oceno 12.900, kar je pomenilo 14. mesto in slovo od tekmovanja.

»S svojima nastopoma nisem najbolj zadovoljen. Na krogih že dolgo nisem naredil tako slabe vaje in sem razočaran nad dosežkom, veseli pa me dejstvo, da sem se uspel »sestaviti« za nastop na bradlji in tam vajo opravil tako, kot je treba,« je dejal Bojanc.

V atletski vasi visi tudi slovenska zastava

V sobotnih dopoldanskih urah, ko sta Terbovšek in Bojanc tekmovala v kvalifikacijah, je bila večina slovenske odprave zbrana na glavnem trgu atletske vasi, kjer so prireditelji svečano dvignili osem zastav, med njimi tudi slovensko.

Predstavniki atletske vasi so uvodoma nagovorili prisotne države (Slovenija, Belgija, Hrvaška, Dominikanska Republika, Južna Koreja, Litva, Norveška, Tajska) in si z njimi izmenjali darila. V imenu slovenske odprave sta na oder prišla predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze, mag. Patrik Peroša, in vodja odprave ter generalni sekretar SUSA, Zvijezdan Mikić. Proslava se je končala z dvigom zastav, ki je potekala ob spremljavi študentske himne Gaudeamus igitur.

Slovenska zastava na drogu

Gostitelji s težavami izpeljali otvoritveno slovesnost

Sobotno popoldne je bilo povsem v znamenju otvoritvene slovesnosti na mestnem štadionu Tajpej. Udeleženke univerzijade so se malo po drugi uri začele zbirati na osrednjem delu atletske vasi, gostitelji pa so jih nato v skupinah z avtobusi prepeljali na prizorišče slovesnosti in študente posedli v dvorani Taipei Arena. Ekipe je ob prihodu med drugimi pričakala tudi skupina protestnikov, ki je s transparenti mirna izražala svojo podporo neodvisnemu Tajpeju. A ta je imela v nadaljevanju veliko vlogo pri poteku slovesnosti.

Svečani dogodek se je začel normalno in države so se ena za drugo predstavljale zbranim gledalcem na štadionu. Nato pa so bile nekatere države iz neznanega razloga na mimohodu le z zastavonošami. Kmalu je sledilo pojasnilo, da je pred štadionom prišlo do spopada protestnikov in policije, zaradi česar so se organizatorji odločili, da delegacij ne spustijo na štadion. A stvari so se kmalu umirile in študentje so vendarle dobili priložnost izkusiti mimohod na otvoritveni slovesnosti, vendar pa s to razliko, da so ekipe svoje mimohode opravile zgoščeno in ne posamično.

Sledili so nagovori županje Tajpeja Wen-Je Ko, predsednika Mednarodne univerzitetne športne zveze Olega Maticina in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, ki je študente nagovoril v videoporočilu. Univerzijado je nato uradno otvorila predsednica Tajvana Tsai Ing-wen.

S tem pa še ni bilo konec slovesnosti. Zbrani so nato lahko uživali v številnih plesih, koreografijah in ognjemetih, zadnje dejanje pa je bilo prižiganje ognja. Ta čast je pripadla tamkajšnji legendi v bejzbolu Li Ju-Mingu, ki je ogenj prižgal s pomočjo udarca »ognjene žogice«.

Prizig ognja

V nedeljo nastopi štirih Slovencev

Drugi dan univerzijade bodo tekmovali štirje Slovenci. Kot prvi bo nastopil judoist Tilen Hadolin, ki se bo v prvem krogu kategorije do 100 kilogramov pomeril s Poljakom Tomaszem Arkadiusom Domanskim (12.30), za njim pa bodo lokostrelci Rok Bizjak, Gašper Štrajhar in Den Habjan Malavašič tekmovali v kvalifikacijah ukrivljenega loka (14).

Za več informacij obiščite uradno spletno stran tekmovanja.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Vsi rezultati slovenskih športnikov na PUNI2019

01.08.2019, Univerzijade

Na 30. poletni univerzijadi, ki je potekala v Neaplju od 3. do 14. julija 2019, je Slovenijo zastopalo 63 športnic in športnikov. Nastopili so v devetih različnih športnih panogah in...

Beri več

DAN 11: Ritmičarke v skupinski vaji na 5. mestu (video)

13.07.2019, Univerzijade

Kot zadnje so na 30. poletni univerzijadi nastopile tekmovalke v ritmični gimnastiki. Enajsti dan tekmovanja smo videli posamične finalne obračune po rekvizitih in skupinske vaje, kjer je nastopila tudi slovenska...

Beri več

DAN 10: Neja Filipič bronasta v troskoku! (video, foto)

12.07.2019, Univerzijade

Na 30. poletni univerzijadi je Neja Filipič, študentka Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani v troskoku osvojila bronasto medaljo. V petem poskusu je skočila 13,73 m in zaostala samo za...

Beri več

DAN 9: Lokostrelci deveti, ritmičarke v kvalifikacijah

11.07.2019, Univerzijade

Deveti tekmovalni dan na 30. poletni univerzijadi v Neaplju so znova največ slovenskih nastopov opravili atleti. Nastopilo jih je pet, med njimi pa je najboljši rezultat dosegal Monika Podlogar v...

Beri več

DAN 8: Neja Filipič v finalu troskoka, na delu tudi lokostrelci

11.07.2019, Univerzijade

Osmi tekmovalni dan na 30. poletni univerzijadi v Neaplju je prinesel nekaj lepih rezultatov za slovenske športnike. Neja Filipič je dosegal 4. daljavo v kvalifikacijah troskoka in se uvrstila v...

Beri več

DAN 7: 8. mesto v metu diska za Domjanovo

10.07.2019, Univerzijade

Sedmi tekmovalni dan na 30. poletni univerzijadi v Neaplju je Veronika Domjan, študentka Pedagoške fakultete, Univerze v Mariboru osvojila 8. mesto v metu diska. V finalu je disk najdlje vrgla...

Beri več