SUP v triatlonu 2018: Slovenski tekmovalci pred začetkom mednarodne preizkušnje

SUP v triatlonu 2018: Slovenski tekmovalci pred začetkom mednarodne preizkušnje

Švedsko mesto Kalmar bo od 31. avgusta do 2. septembra 2018 gostilo Svetovno univerzitetno prvenstvo v triatlonu 2018. Študenti športniki in študentke športnice bodo v soboto, 1. septembra 2018, premagovali izzive na progi, ki bo obsegala 750 metrov plavanja, 20 km kolesarjenja in 5 km teka. V nedeljo, 2. septembra 2018, pa se bodo pomerile še mešane ekipe na krajši trasi, ki bo vključevala 250 metrov plavanja, 8 km kolesarjenja, tekaški del pa bo dolg 2 km.

Tekmovalci bodo svoje sposobnosti preizkušali v starodavnem obmorskem mestu, gledalci pa bodo lahko pobliže spoznali triatlonsko preizkušnjo in različne izzive, ki jih zahteva ta športna panoga. Proga, kjer bodo študentje športniki tekmovali, bo zaprta za ves promet, okolica pa bo obiskovalcem omogočala razgled na naravne danosti tega območja Švedske. Mesto Kalmar leži na jugovzhodu države ob Baltiškem morju, leta 2017 je bilo tam organiziranih kar 29 športnih dogodkov.

Na triatlonu se bo za čim boljše uvrstitve borilo 79 tekmovalcev in 54 tekmovalk iz 33 držav (Avstrija, Belgija, Bermudi, Belorusija, Kanada, Čile, Češka republika, Tajvan, Kostarika, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Iran, Izrael, Japonska, Kazahstan, Mehika, Nizozemska, Nova Zelandija, Poljska, Portugalska, Švica, Slovaška, Slovenija, Srbija, Švedska, Turčija, Uganda, Velika Britanija, ZDA).

Slovenijo bodo zastopali štirje študentje športniki, ki so si pravico do nastopa na SUP v triatlonu 2018 pridobili z odličji na Državnem univerzitetnem prvenstvu v triatlonu 2017/18, ki je potekalo 26. maja letos na Debelem Rtiču.

Mitja Meden (Univerza v Mariboru, Strojna fakulteta), zmagovalec DUP v triatlonu 2017/18, se je za triatlon odločil že v gimnaziji, pred tem je treniral plavanje. Mikala so ga predvsem tekmovanja v tujini in raznolikost te športne panoge. Uvrstil se je v reprezentanco, s katero je tekmoval na mladinskih ter kasneje U23 evropskih pokalih in prvenstvih. Na evropskem mladinskem prvenstvu v triatlonu leta 2016 v Walchseeju v Avstriji je dosegel 6. mesto, tretji je bil na svetovnem prvenstvu U23 v akvatlonu leta 2013 v Londonu. Letošnji SUP v triatlonu je zanj vrhunec tega dela sezone.

Pia Bedene (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) je najprej trenira rokomet in odbojko, potem pa nekaj let tekla na srednje dolge proge, preizkusila se je tudi v gorskem teku. Na eni od tekaških tekem je prišlo do resne poškodbe, po kateri se je odločila za triatlon, ki ga zdaj resneje trenira že četrto leto. Leta 2015 je bila mladinska državna prvakinja gorskem teku, leta 2017 je bila druga na triatlonu v Poreču. SUP v triatlonu 2018 je zanjo prvo večje mednarodno tekmovanje.

Urh Klenovšek (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport) se že 7 ukvarja s triatlonom, njegova športna pot pa je vplivala tudi na njegovo študijsko izbiro. Nastopil je na EP v triatlonu 2017. V Kalmarju želi predvsem pokazati svoje sposobnosti in nastopiti po svojih najboljših zmožnostih.

Klemen Bojanc (Višja šola za strojništvo Škofja Loka) se je v času, ko je sam še igral nogomet, s triatlonom srečal preko prijatelja, ki je triatlon treniral. Zdaj je v to športno panogo vpet že 8 let, leta 2017 je na evropskem mladinskem pokalu v mestu Tulcea v Romuniji osvojil tretje mesto.

Foto: Zvijezdan Mikić

Vlog Klemna Bojanca in Urha Klenovška:

Facebook Twitter Google+ Pinterest