SUP v triatlonu 2018: V dežju in vetru na progi, polni izzivov

Dodatne informacije


SUP v triatlonu 2018: V dežju in vetru na progi, polni izzivov

Na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v triatlonu 2018, ki je od 31. avgusta do 2. septembra potekalo v mestu Kalmar na Švedskem in ki se ga je udeležilo 79 tekmovalcev in 54 tekmovalk iz 33 držav, so se za čim boljše rezultate na tekmi, ki je obsegala 750 metrov plavanja, 20 km kolesarjenja in 5 km teka borili trije slovenski tekmovalci in ena tekmovalka.

Najboljši med slovenskimi triatlonci, ki so v hladnem in deževnem vremenu premagovali izzive v plavanju, teku in kolesarjenju, je bil Klemen Bojanc (Višja šola za strojništvo Škofja Loka), ki je s skupnim časom 00:54:09 zasedel 36. mesto.

Bojanc, ki je že 8 let vpet v to športno panogo, je za vodilnim zaostal 2 minuti in 29 sekund: »Začetek je bil brutalen. Po približno 250 metrih so organizatorji speljali plavanje pod 4 metre širokim mostom, pod katerim se je poskušalo prebiti 80 tekmovalcev. Sledila je tehnično zahtevna vožnja s kolesom z veliko pospeševanji. Na teku smo prvi kilometer začeli res hitro. Tempo mi je nekako uspelo držati do konca, kar je bilo dovolj za 36. mesto«

Matija Meden (Univerza v Mariboru, Strojna fakulteta) je tekmovanje končal na 46. mestu s časom 00:54:40. Dirko je ocenil kot težko od začetka do konca, s svojim rezultatom pa ni bil zadovoljen: »Poleg tehnične trase je tekmo otežil še dež in veter. Tekma se mi ni izšla po pričakovanjih, saj sem na plavalnem delu izgubil stik z vodilnimi, kar je pomenilo kolesarjenje v drugi skupini in relativno velik časovni zaostanek na izhodu iz drugega prehoda oziroma na začetku teka.«

Urh Klenovšek (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport) je tekmo končal s časom 00:56:34 in se uvrstil na 58. mesto. Povedal je, da se je tekma začela z zahtevnim plavanjem v veliki gneči, kjer je prišlo tudi do pretepanja: »Iz vode sem prišel na dobri poziciji, a vseeno na repu prve skupine, ki sem jo na kolesu na vse moči skušal ujeti, a mi ni uspelo. Odpadel sem in se priključil drugi skupini, v kateri sem zaradi nekaj slabše speljanih ovinkov zdrsnil čisto proti koncu. Na tek sem prišel uničen in odtekel povprečno do cilja ter dosegel 58. mesto«. 

Pia Bedene (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) je v ženski konkurenci zasedla 45. mesto s časom 01:06:54. Za zmagovalko, Francozinjo Jeanne Lehair, je zaostala 9 minut in 43 sekund: »Plavanje je bilo boj od samega začetka. Na kolesu sem na srečo ujela japonsko tekmovalko in kljub mokri cesti odpeljala zadovoljivo. Med tekom je pošteno deževalo, a mi je uspelo prehiteti nekaj tekmovalk in postaviti zame precej dober čas.«

V moški kategoriji je sicer zmagal Nemec Lars Pfeifer s časom 00:51:40, pred svojim sonarodnjakom   Gabrielom Allgayerjem in Francozom Nathanom Guerbeurjem. Med dekleti je bila najhitrejša Francozinja Jeanne Lehair s časom 00:57:11, na drugo mesto se je uvrstila Američanka Avery Evenson, tretja pa je bila Nina Eim iz Nemčije.

Udeležbo na SUP v triatlonu 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja, Univerza v Ljubljani, Višja šola za strojništvo Škofja Loka.

Foto: Leon Obreza

 

Osnovni podatki o tekmovanju:

Ime tekmovanja: Svetovno univerzitetno prvenstvo v triatlonu 2018

Datum izvedbe tekmovanja: 31. avgust do 2. september 2018

Kraj izvedbe tekmovanja: Kalmar, Švedska

Tekmovanje FISU

Rezultati:

Klemen Bojanc (Višja šola za strojništvo Škofja Loka): 36. mesto

Urh Klenovšek (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport): 58. mesto

Mitja Meden (Univerza v Mariboru, Strojna fakulteta): 46. mesto

Pia Bedene (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede): 45. mesto

Facebook Twitter Google+ Pinterest