SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj pred novim izzivom

Dodatne informacije


SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj pred novim izzivom

Svetovno univerzitetno prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži 2018 bo od 20. do 23. septembra 2018 potekalo v mesto Biala Podlaska na vzhodu Poljske. Udeležilo se ga bo 200 predstavnikov iz 27 držav. Slovenijo bosta na tekmovanju v mestu, ki leži ob reki Krzna in ki ima nekaj manj kot 60 tisoč prebivalcev, zastopala Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta) in Neža Ribarič (Lancaster University).

Tokrat bomo lahko priča šeste izvedbe tega tekmovanja. Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) je olimpijsko dviganje uteži prvič vključila v svoj program svetovnih univerzitetnih prvenstev leta 2008, ko je tekmovanje, ki se ga je udeležilo 159 tekmovalcev iz 32 držav, potekalo v mestu Komotini v Grčiji.

Neža Ribarič, študentka in raziskovalka na Univerzi v Lancastru, je v dviganje uteži vpeta dve leti. Velenjčanka je v domačem kraju obiskovala vodene vadbe, v Ljubljani se je sprva navdušila za crosfit, kasneje pa za olimpijsko dvigovanje uteži. Julija letos je dosegla sedmo mesto na britanskem državnem prvenstvu. Prav uvrstitev na to prvenstvo šteje za enega svojih največjih uspehov v športu. Cilj, ki sta si ga s trenerjem Žigo Šuenom postavila za nastop na svetovnem univerzitetnem prvenstvu, je izboljšanje osebnega rekorda za pet odstotkov.

Jureta Škedlja so vedno zanimale uteži. Ko se je zaradi študija preselil v Ljubljano, je začel tudi s treningi v tej športni panogi. Študent medicine, ki sicer težko usklajuje študij in šport, je nastopil že na poletni univerzijadi v Tajpeju leta 2017. Letos bi rad predvsem izboljšal svoj rezultat s Tajskega.

Udeležbo na SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018 podpirajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest