SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj dosegla 9. in 11. mesto

Dodatne informacije

 • Galerija slik

 • SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj dosegla 9. in 11. mesto

  V mestu Biala Podlaska na Poljskem je od 20. do 23. septembra 2018 potekalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži 2018. Med 200 udeleženci iz 27 držav, ki so se pomerili v disciplinah poteg in sunek, sta bila tudi slovenska univerzitetna reprezentanta Neža Ribarič (University of Lancaster), ki je v kategoriji do 63 kg dosegla 11. mesto, in Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta), ki je dvigoval uteži v kategoriji do 105 kg in na koncu iztržil 9. mesto.

  Ribaričeva, ki se je za čim boljšo uvrstitev borila v kategoriji do 63 kg, je v disciplini poteg dvignila 71 kg, v disciplini sunek pa ji je uspelo dvigniti 90 kg. V obeh disciplinah je zasedla 13. mesto, v skupnem seštevku pa je tekmovanje končala na 11. mestu. 

  V disciplini poteg se je Ribaričeva, ki je študentka fizike na Univerzi v Lancastru, skupaj s trenerjem Žigo Šuenom odločila, da se bo v tretjem poskusu potegovala za izboljšanje članskega državnega rekorda. Pri teži 76 kg je bila neuspešna, manjša tehnična napaka na začetku dviga je namreč botrovala slabemu sprejemu teže nad glavo.

  V disciplini sunek je sprva suvereno dvignila uteži težke 86 kg in 90 kg, nato pa je spet poskusila doseči nov članski državni rekord s težo 94 kg. Nalog je opravila brez napak, neuspešna pa je bila v drugem delu - pri sunku.

  Trener Žiga Šuen je njene nastope kljub temu pohvalil: "Popravila je svoje tekmovalne rekorde, grenak priokus pa ostaja edino zaradi neuspešnih državnih rekordov. Zdaj nas čaka nastop na Britanskem open prvenstvu v mesecu decembru," je še povedal.

  Jure Škedelj je v disciplini poteg dosegel 131 kg in si prislužil 9. mesto, v disciplini sunek pa je s 155 kg končal na 10. mestu, kar je zadoščalo za 9. mesto v skupnem seštevku.

  Nastop triindvajsetletnega študenta medicine je bil v prvem delu tekmovanja odličen. Uspešen je bil pri vseh treh poizkusih 121 kg, 126 kg in 131 kg, tako da je izboljšal svoj osebni rezultat za 5 odstotkov, kar je bil cilj, ki sta si ga zastavila s trenerjem.

  V disciplini sunek je bil zelo suveren na teži 155 kg, pri teži 160 pa je storil napako. Tudi v tretjem poskusu, ko je želel popravljati osebni rekord na 165 kg, ni bil uspešen.

  Po besedah Žige Šuena, je z nastopom vseeno lahko zadovoljen: "Popravil je svoje tekmovalne rekorde pri potegu, pri sunku pa je izenačil najboljši rezultat s tekem (155kg). Cilj in nastop je bil polovično uspešen."

  Udeležbo na SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, športni dnevnik EkipaSN in STA potovanja.

  Rezultati:

  Neža Ribarič (Univerza v Lancastru):
  Poteg – 71 kg, 13. mesto;

  Sunek – 90 kg, 13. mesto;

  Skupno (Total) – 161 kg, 11. mesto.

  Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta):

  Poteg – 131 kg, 9. mesto;

  Sunek – 155 kg, 10. mesto;

  Skupno (Total) – 286 kg, 9. mesto.

  Facebook Twitter Google+ Pinterest