SUP v boksu 2018: Boksarji v boj v mednarodni areni

SUP v boksu 2018: Boksarji v boj v mednarodni areni

V mestu Elista v Rusiji bo od 1. do 6. septembra 2018 potekalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v boksu 2018, na katerem se bosta v ringu pomerila tudi dva slovenska boksarja, ki sta si pravico do nastopa na tem mednarodnem tekmovanju priborila z zmago na Državnem univerzitetnem prvenstvu v boksu 2017/18.

Luka Mejač (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani) bo nastopil v kategoriji do 81 kg. Absolvent obramboslovja je najprej 8 let igral nogomet pri NK Olimpija. Ko je s prijatelji odšel na rekreativno uro boksa, se je zaljubil v ta šport in pri njem zdaj vztraja že sedmo leto. SUP v boksu 2018 zanj pomeni vrhunec letošnje sezone: »Potihoma upam na medaljo, ampak vse je odvisno od samega žreba, od nasprotnikov. Zelo dobro sem pripravljen, tako da lahko z malo športne sreče naredim res velik rezultat.« Mejač je nastopil na SUP v boksu 2016 na Tajskem, je aktualni univerzitetni državni prvak, in vice-prvak države v kategoriji do 81 kg.  

Njegov trener Sašo Weixler meni, da je od nastopa pred dvema letoma izredno napredoval: »Luka ima že izkušnje s tovrstnih tekmovanj. Dve leti nazaj sva bila na tekmovanju na podobni ravni. V tem času smo ogromno naredili, pridobili ogromno izkušenj v boksu. Zato menim, da smo maksimalno pripravljeni. Pričakujemo pa močno konkurenco, veliko je odvisno tudi od nasprotnikov, ki mu jih bo določil žreb. Na tekmovanje se pripravljamo se že od državnega prvenstva naprej.«

Alen Bolkovič (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru) pa se bo s svojimi tekmeci pomeril v kategoriji do 91 kg. Bolkovič je sprva 5 let treniral judo, ko pa se je v domačem kraju odprl boksarski klub, je spoznal, da je boks tisti šport, ki ga resnično veseli in zanima. Letošnji nastop v Rusiji je zanj prvo tako veliko tekmovanje: »Pričakujem vrhunske borbe, vrhunske borce, sem pa tudi sam zelo dobro pripravljen.”

Njegov trener Peter Makovec je povedal, da se na tekmovanje pripravljajo že od aprila dalje: “Glede na to, da se  Alen prvič v članski konkurenci udeležuje tako velikega tekmovanja, bomo veseli tudi uvrstitve v drugi krog. V Rusijo gremo, da damo čim večji maksimum.” Bolkovič  je bil kadetski državni prvak leta 2013, leta 2014 pa mladinski državni prvak. Letos je zmagal na DUP v boksu 2017/18.

Udeležbo na SUP v boksu so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede in Fakulteta za družbene vede.

Foto: Zvijezdan Mikić

Facebook Twitter Google+ Pinterest