EUP v badmitonu, 6. dan: Univerza Uludag na zadnji dan do dveh zlatih odličij

EUP v badmitonu, 6. dan: Univerza Uludag na zadnji dan do dveh zlatih odličij

V Športni dvorani Kodeljevo se je danes zaključilo 11. Evropsko univerzitetno prvenstvo v badmintonu. Organizatorji so zadnji dan izpeljali finala v petih kategorijah, v katerih ni bilo domačih predstavnikov.

Med ženskimi posameznicami je zmagala Turkinja Neslihan Yigit (Univerza Uludag), med moškimi posamezniki Nemec Alexander Roovers (Univerza Duisburg-Essen), med ženskimi dvojci Turkinji Özge Bayrak in Cemre Fere (Univerza Uludag), med moškimi dvojci Portugalca Bruno Carvalho in Tomas Nero (Univerza Lizbona) in med mešanimi pari Poljaka Pawel Pietryja in Aneta Wojtkowska (Univerza Opole).

Domača Univerza v Ljubljani je tekmovanje končala z dvema bronastima medaljama, Kaja Stankovič jo je osvojila med ženskimi posameznicami, Matevž Bajuk in Andraž Krapež pa v moških dvojicah.

Francoska mešana dvojica ponovila uspeh izpred dveh let

Prva tekma dneva je bil finale mešanih dvojic, v katerem sta igrala prvopostavljena branilca naslova z Univerze Opole, Pawel Pietryja in Aneta Wojtkowska, ter Francoza Mateo Martinez in Alix Saumier z Univerze Strasbourg.

Aktualna prvaka sta bila v finalu razred zase in zmagala po dveh nizih, z 21:16 in 21:15, s čimer sta ohranila primat najboljših evropskih igralcev na univerzitetnem nivoju.

»Za naju je prišla v poštev le zmaga, saj skupaj igrava že štiri leta in sva tudi člana državne reprezentance, to tekmovanje pa je na nekoliko nižji kakovostni ravni. Rad bi pohvalil delo organizatorjev, ki so poskrbeli za odlično prvenstvo,« je po zmagi povedal Pawel Pietryja.

Univerza Uludag najboljša v ženskih dvojicah

V finalu ženskih dvojic sta igrali branilka naslova, Univerza Uludag, in Univerza Nottingham. V turški ekipi je bila le ena od igralk, ki sta pred dvema letoma osvojili naslov, in sicer Özge Bayrak, njena partnerica pa je bila Cemre Fere. Na drugi strani sta britanski par sestavljali Tiara Samuels in Emily Witts.

Finale je bil zelo enostranski, turška ekipa je uvodni niz dobila z 21:10, v drugem pa se vrnila po slabšem začetku in z zmago z 22:20 ponovila uspeh izpred dveh let.

Moški posamični naslov v Nemčijo

V finalu moških posameznikov sta si nasproti stala prvi nosilec, Portugalec Bernardo Atilano z Univerze Lizbona, in drugopostavljeni Nemec Alexander Roovers z Univerze Duisburg-Essen.

Finalista sta bila na začetku prvega niza zelo izenačena, nato pa je pobudo prevzel Nemec in zmagal z 21:14. Roovers je dobro igro prenesel v drugi niz in povedel z 12:6, Portugalec pa se ni predal in po zaslugi delnega izida 5:1 izenačil na 15:15. A nemški predstavnik je imel pripravljen odgovor in dosegel naslednje tri točke, pri izidu 20:16 pa je izkoristil zaključno žogo za naslov.

»Na tem tekmovanju sem želel osvojiti medaljo. Na lanskih Evropskih univerzitetnih igrah sem bil tretji, tokrat pa sem želel biti še nekoliko boljši. Proti Bernardu Atilanu sem igral že na ekipni tekmi in prepričljivo zmagal (21:10, 21:10, op. p.), a to je bila nova tekma in nekoliko bolj napeta. Tokrat sem poskušal biti zelo aktiven, zelo pomembna je bila tudi igra na mreži, kjer sem nekoliko zadržal udarce in žogico poslal prek njega, s čimer sem ga hotel vreči iz ritma. Ta element je zelo pomemben, saj ima Bernardo zelo dober smash in mu ne smem vračati nezahtevnih udarcev, saj bo osvojil veliko lahkih točk. Moja taktika se je zelo dobro obnesla,« je povedal novi prvak Roovers.

Yigitovi zlato med posameznicami

Finalistki ženske posamične kategorije sta bili aktualna podprvakinja in prva nosilka, Turkinja Neslihan Yigit z Univerze Uludag, in druga nosilka Lilian Yang z Univerze Nottingham.

Finale se je začel po željah Turkinje, ki je prvi niz dobila z 21:18. V drugem nizu je več pokazala Britanka, zmagala z 21:16 in izsilila odločilni tretji niz. Zadnji niz je bil zelo izenačen, končal pa se je z zmago turške predstavnice z 21:17.

Nero in Carvalho najboljša med moškimi pari

Prvenstvo se je končalo s finalom moških dvojic, v katerem sta igrala drugopostavljena Portugalca Bruno Carvalho in Tomas Nero (Univerza Lizbona) in Francoza Thomas Baures in Mateo Martinez (Univerza Strasbourg).

Prvi niz se je po izenačeni igri končal z zmago Portugalcev s 23:21, Carvalho in Nero pa sta bila boljša tudi v drugem, zmagala z 21:15 in osvojila zlato.

Organizatorji so po koncu tekmovanja podelili nagrade najboljšim in simbolično predali zastavo Evropske univerzitetne športne zveze naslednjim organizatorjem.

Za več informacij in podrobnejše rezultate obiščite uradno stran tekmovanja, profil na omrežju Facebook in si oglejte fotografije na omrežju Instagram (eusabadmintonlj2017).

EUP V BADMINTONU, REZULTATI FINAL

Ženske posamično

Neslihan Yigit (Univerza Uludag/1) - Lilian Yang (Univerza Nottingham/2) 2:1 (21:18, 16:21, 21:17)

Končni vrstni red: 1. Neslihan Yigit (Univerza Uludag), 2. Lilian Yang (Univerza Nottingham), 3. Merve Coban (Univerza Erzincan), 3. Kaja Stankovič (Univerza v Ljubljani)

 

Moški posamično

Bernardo Atilano (Univerza Lizbona/1) - Alexander Roovers (Univerza Duisburg-Essen/2) 0:2 (14:21, 16:21)

Končni vrstni red: 1. Alexander Roovers (Univerza Duisburg-Essen) 2. Bernardo Atilano (Univerza Lizbona), 3. Muhammed Ali Kurt (Univerza Erzincan), 3. Sinan Zorlu (Univerza Uludag)

 

Mešane dvojice

Pawel Pietryja/Aneta Wojtkowska (Univerza Opole) - Mateo Martinez/Alix Saumier (Univerza Strasbourg) 2:0 (21:16, 21:15)

Končni vrstni red: 1. Pawel Pietryja/Aneta Wojtkowska (Univerza Opole), 2. Mateo Martinez/Alix Saumier (Univerza Strasbourg), 3. Yusuf Bay/Özge Bayrak (Univerza Uludag), 3. Alexandre Hammer/Emilie Beaujan (Univerza Strasbourg)

 

Moške dvojice

Thomas Baures/Mateo Martinez (Univerza Strasbourg) - Bruno Carvalho/Tomas Nero (Univerza Lizbona/2) 0:2 (21:23, 15:21)

Končni vrstni red: 1. Tomas Nero/Bruno Carvalo (Univerza Lizbona), 2. Mateo Martinez/Thomas Baures (Univerza Strasbourg), 3. Matevž Krapež/Andraž Bajuk (Univerza v Ljubljani), 3. Jean Crepin/Leo Crepin (Univerza Rouen)

 

Ženske dvojice

Özge Bayrak/Cemre Fere (Univerza Uludag/1) - Tiara Samuels/Emily Witts (Univerza Nottingham/3) 2:0 (21:10, 22:20)

Končni vrstni red: 1. Özge Bayrak/Cemre Fere (Univerza Uludag), 2. Tiara Samuels/Emily Witts (Univerza Nottingham), 3. Irina Šorohova/Kristina Virvič (Univerza Nižnji Novgorod), 3. Kornelia Marczak/Aneta Wojtkowska (Univerza Opole)

 

Ekipno

1. Univerza Uludag

2. Univerza Oslo

3. Univerza Nottingham

3. Univerza Opole

...

7. Univerza v Ljubljani

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Edini slovenski predstavnik v kickboksingu na EUP Oset

16.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Urh Oset...

Beri več

Judoisti na EUP v Zagrebu najvišje do 7. mesta

13.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

Tudi judoisti so se zbrali v Zagrebu, kjer so tekmovali na evropskem univerzitetnem prvenstvu (EUP) v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Judoisti so bili trije: Tina Pestotnik...

Beri več

V Zagrebu na EUP 8 karateistov in karateistk

12.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Najštevilčnejši so...

Beri več

Hvala in Stanonik na EUP v orientacijskem teku osma

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Olomucu na Češkem je bilo organizirano prvo evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v orientaciji. Slovenijo oz. Univerzo v Ljubljani so zastopali trije študenti Fakultete za strojništvo. Petek Tušar, Simon Stanonik in Gregor Hvala...

Beri več

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) uspešno končalo  4. evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki...

Beri več

Ljubljančanke v polfinale, Primorci končali na 20. mestu

03.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu so bile v prvih dveh tekmovalnih dneh 4. evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki 3x3 odigrane tekme v predtekmovalnih skupinah in tekme v osmini finala. Zadnji dan tekmovanja pa...

Beri več